Powered By Blogger

zondag 9 januari 2011

23 Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd

Morgen is de eindbijeenkomst van de 23 dingen. De hoogste tijd dus om de evaluatie te schrijven. Op 20 september 2010 was de aftrap van de 23 dingen. Nu 16 weken later de eindbijeenkomst. Best een hele lange periode.
Ik begon met het kiezen van een naam voor mijn blog. Jolly Jumper kan kunstjes doen en heldenprestaties leveren schreef ik toen. Ik vind dat dat inderdaad gebeurd is.
Soms kost het heel veel tijd om een kunstje onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld een diashow van Flickr op mijn blog plaatsen. Of naar aanleiding van een reactie van 23 dingen ProBiblio op mijn blog 6b... echt lastig om een link van de geplaatste foto naar mijn set bibliotheek te krijgen op Flickr. Ook het plaatsen van de gadget met boeken van My Library Thing was echt een kunst. Jammer vind ik dat ik die kunstjes uiteindelijk wel voor elkaar gekregen heb, maar dat ik niet altijd meer weet hoe. Ik heb geprobeerd en geprobeerd, maar soms verdwaal je dan in de zoektocht en weet je aan het eind niet meer precies hoe je het hebt gedaan.
Een andere eigenschap van Jolly Jumper, het observeren en commentaar geven heb ik ook zoveel mogelijk gedaan. In het begin heel enthousiast volger geworden van heel veel collega's en ook regelmatig reacties gegeven, maar gedurende de cursus steeds minder. Dit vind ik wel jammer. Nog lang volgehouden om mijn leeslijst bij te houden, maar het reageren werd steeds minder en het lezen van de blogs van collega's werd steeds meer het snel 'scannen' van de blogs.
Dit heeft gewoon te maken met de tijd die het kost om alles goed bij te houden.

Ik miste ook de tijd om tijdens werktijd aan de 23 dingen te werken. 1 keer heb ik 3/4 uur op het werk aan de 23 dingen gewerkt. De rest is allemaal thuis gedaan. Dit is natuurlijk wel mijn eigen keus, maar op het werk waren er altijd dingen te doen die belangrijker waren of eerder klaar moesten zijn.
Met enige jaloezie zag ik dat collega's hier wel de tijd voor vonden en soms zelfs allemaal bij elkaar kwamen om samen dingen te doen.
Dat is wat ik zelf ook prettig had gevonden. Bijvoorbeeld elke week een vast uurtje met uitleg van een ding. Dan heb je een basis en hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Ik ben misschien nog een beetje een ouderwetse juf, maar instructie vind ik toch belangrijk. Digitale instructie met heel veel verwijzingen naar artikelen was voor mij toch lastig. Dit heeft ook te maken met perfectionisme en alles willen snappen. Het kost mij behoorlijk veel tijd om een ding op deze manier te onderzoeken. Wel prettig vond ik het om het daarna af te sluiten met een stukje op mijn blog. Even alles overdenken, wat heb ik eraan in mijn werk, wat kan de bibliotheek ermee en op naar het volgende ding. Toch ben ik geen echte blog-schrijver.... ik lees liever blogs dan dat ik zelf schrijf. Ik heb mijn blog dan ook echt opgebouwd volgens de 23 dingen en er niet echt persoonlijke stukjes geplaatst.
Welke dingen ik belangrijk vind voor de bibliotheek en voor mijn werk heb ik op mijn blog steeds genoemd, dus dat ga ik hier niet meer herhalen.
Morgen de afsluiting... ik hoop dat KopGroep Bibliotheken er in de toekomst verder mee gaat. Op onze afdeling Educatie hebben we al de afspraak dat de werkgroep Doe de Bieb, zich ook bezig gaat houden met alle digitale mogelijkheden.
Ik hoop ook dat er vanuit KopGroep Bibliotheken nog meer klantenonderzoek gedaan gaat worden, dat we blijven luisteren naar de klant en dat wij meer op de 2.0 manier gaan werken.
Die wisselwerking is volgens mij heel belangrijk de komende tijd voor de bibliotheek.
Ook zal het goed zijn om onze klanten meer 'digiwijs' te maken, door bijvoorbeeld cursussen of workshops rond onderwerpen uit deze 23 dingen cursus. Een uitleg van twitter... chatten... enz.
Een leuke start is gemaakt tijdens de week van de mediawijsheid, toen kregen klanten de mogelijkheid om in de bibliotheek kennis te maken met nieuwe dingen als digitale prentenboeken, de i-pad, de e-reader enz. En er was belangstelling genoeg.
Ik geloof dat we al een beetje de goede weg zijn ingeslagen, laten we dus zo doorgaan met elkaar.

donderdag 6 januari 2011

22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

De manifesten van Laura Cohen en Kees Hamann gelezen (respectievelijk uit 2006 en 2008!)
We zijn inmiddels al weer 5 jaar verder na het manifest van Laura Cohen.
Natuurlijk is er de laatste jaren wel het een en ander veranderd, maar er is ook nog heel veel te doen.
Ik ben er van overtuigd, dat er komende tijd heel veel gaat veranderen in de bibliotheekwereld.
Dit zal ook invloed hebben op onze werkzaamheden. Toch zie ik wel toekomst voor de bibliotheken.
Hierbij is het heel belangrijk om te onderzoeken wat onze klanten willen. Daar moeten we op inspelen. De ontwikkelingen gaan razensnel.
Als bibliotheek moet je gebruik maken van de mogelijkheden om beter met onze klanten te communiceren via kanalen als blogs, sociale media enz.
Ook is het van belang dat wij onze klanten helpen bij scholing. Als bibliotheek hebben wij al heel veel kennis van mogelijkheden. Via cursussen en workshops kunnen wij dat bij onze klanten brengen.
Een voorbeeld in mijn eigen werk is het werken met digitale prentenboeken in de Voor- en Vroegschoolse Educatie. Afgelopen weken heb ik gemerkt dat er veel onwetendheid is over het aanbod en de mogelijkheden voor gebruik in kleine groepjes of klassikaal. Zelf dacht ik dat ik nog niet echt goed op de hoogte was van de mogelijkheden, maar in de praktijk blijkt dat wij al veel meer weten dan de gemiddelde leidster of leerkracht. Wij hebben dus op dit gebied echt wel wat te bieden. Op onze site staat inmiddels al informatie over digitale prentenboeken en er komen al aanvragen voor presentaties hierover vanuit de instellingen.



Ook heb ik met veel plezier gekeken naar de bijdrage van Dennis Eijsten van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De widgets die hij toont, voor heel verschillende gebruikers, geven een goed beeld wat er in de toekomst mogelijk kan zijn. Goed vind ik dat de gebruiker zelf kan aangeven welke widgets voor hem of haar interessant zijn. Heel klantgericht dus.

Voor mij is Bibliotheek 2.0 een hele goede mogelijkheid om naar onze klanten te luisteren en dus meer klantgericht te kunnen werken.

21 Sociale Bibliotheek Catalogi

Eerst heb ik diverse achtergrond informatie gelezen. Gekeken op de site zoeken.bibliotheek.nl Deze site had ik wel al vaker bezocht toen ik inlichtingenwerk deed, maar in mijn huidige werk gebruik ik het niet echt meer. De knop my discoveries was mij niet eerder opgevallen, stond die er altijd al of is dat iets van de laatste tijd? Wel erg handig.
Ook gekeken op de site van onze zuiderburen http://www.bibliotheek.be/
Wat zien die sites van de Belgen er toch goed uit. Overzichtelijk, makkelijk, toegankelijk en meteen duidelijk waar het gezochte te lenen is. Er wordt aangegeven hoeveel bibliotheken het in bezit hebben en op de google maps zie je gelijk of dat ergens in je buurt is. Zo zag ik gelijk dat de dvd van Seabiscuit te leen is in 30 bibliotheken waaronder de Openbare Bibliotheek Merksplas (ligt vlak bij Breda, maar ik had nog nooit van Merksplas gehoord, het is vast geen grote vestiging).
Seabiscuit is trouwens een erg leuke speelfilm over paardensport. Toen ik onlangs in Louisiana was, ben ik langs de locatie gereden waar deze film is opgenomen, is mij verteld.
Tot slot nog even gekeken op http://www.worldcat.org/
Als je op deze site kijkt, staat er als eerste in beeld; U kunt items vinden in bibliotheken bij u in de buurt.
Als ik dan inlog via de 23 dingen account, dan kan ik niet vinden waar deze dvd te vinden is bij mij in de buurt. Tegenvaller dus.
Waar te leen bij KopGroep Bibliotheken?
Al met al weer een leuke speurtocht op het internet over aquabrowsers. Zoals ik al zei, in mijn huidige werk gebruik ik het niet veel, maar ik kan me voorstellen dat er best klanten zijn die dit heel leuk zouden vinden. We moeten ze er dan wel op attent maken, denk ik, want dit zal niet zo erg bekend zijn bij onze leners.

O ja, ik las ergens op een blog dat de woordenwolk niet zo nuttig gevonden werd. Ik vind het wel erg handig, zeker als je geen bibliotheekopleiding hebt, is het soms best lastig om het goede trefwoord te vinden. Door de woordenwolk word je dan op andere trefwoorden attent gemaakt.