Powered By Blogger

zondag 21 november 2010

12 Microblogging met Twitter

Twitter, een Web 2.0 toepassing waar ik nog niets mee heb. Het is een snel en krachtig medium. Maar toch ben ik een beetje afwachtend. Maar na het lezen van de informatie heb ik wel zelf een account aangemaakt. Moet gewoon maar eens ervaren wat ik er van vind.
De eerste tweet is dus geschreven en ik volg een aantal mensen.
Toch geloof ik dat het twitteren echt iets is voor mensen met een mobiele telefoon, die daar geschikt voor is.
Zelf heb ik een telefoon waar je mee kunt bellen en sms-en en meer niet.
De snelheid van het medium is dan een factor die een rol gaat spelen.
Wat heeft twitteren dan voor een meerwaarde voor mij? Hoor ik belangrijk nieuws niet sneller via andere kanalen? En die persoonlijke boodschappen ontvang ik dan wel via andere netwerken of de telefoon.

Voor de biliotheek zou het een leuk medium kunnen zijn om klanten op de hoogte te brengen van lokaal en literair nieuws. Ook het bekend maken van activiteiten, lezingen enz. zou goed via Twitter gedaan kunnen worden.

11 Ontdek wiki's en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Een aantal ontdekoefeningen gedaan.
Eerst het filmpje bekeken. Nu snap ik het verschil tussen google docs, waarbij je mensen uitnodigt om een document te delen en een wiki, een interactieve manier om informatie uit te wisselen en waar iedereen een bijdrage aan kan leveren.
De publiekswiki van de bibliotheek Deventer ziet er heel goed uit. Ik vraag me af hoeveel tijd het medewerkers van de bibliotheek kost om deze wiki bij te houden. De bedoeling van een wiki is natuurlijk dat je er samen wat van maakt, maar ik heb de indruk dat er toch veel input vanuit de bibliotheek is.
Als je deze wiki ziet, zou je denken dat KopGroep Bibliotheken dit ook zou moeten hebben.

In de zandbak van de 23 dingen wiki even rondgekeken en wat toegevoegd aan de favoriete vakantielanden Denemarken.

Ook nog een pagina gemaakt op 23 dingen Wetpaint van KopGroep Bibliotheken

Op de afdeling Educatie moeten we maar snel aan de slag met programma´s over bloggen en wiki´s. Het zou leuk zijn als kinderen na een bibliotheekbezoek hun werkstuk gaan presenteren via een blog of samen in de groep via een wiki. Daar gaan we toch naar toe.

10 Online kantoortoepassingen

Voordat ik toe was aan dit onderdeel, heb ik al kennisgemaakt met Google Docs.
Veel collega's hebben een onderwerp bedacht en de google docs gebruikt om het te delen.
Echt een handige toepassing, dat je samen aan 1 document kunt werken.
Het handige is dat je altijd een up to date versie hebt.
Ik heb op een aantal initiatieven van collega's gereageerd en informatie toegevoegd.
Zelf heb ik geen document aangemaakt. Maar ik wil dat in de toekomst wel gaan doen. Op onze afdeling Educatie is het heel handig om een online rooster te hebben dat op verschillende locaties kan worden bewerkt. Ook een adreslijst die up-to-date gehouden kan worden vanuit diverse locaties en door diverse collega's is handig.
We moeten op een volgend overleg maar eens bespreken welke documenten we kunnen gaan delen.
Nadeel is wel dat het typen erg langzaam gaat en dat het lastig is om typefouten te verbeteren in de tekst (cursor staat net niet op de goede plek).

zaterdag 20 november 2010

9 Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.0

Nu overdenken wat ik tot nu toe heb ontdekt tijdens de 23-dingen.

We begonnen met een blog maken. Best wel leuk om in te richten en een start te maken, maar ik merk dat ik liever blogs volg dan dat ik er zelf een moet bijhouden. Verder heb ik ontdekt dat het heel vervelend is als je te veel volgt. Er zijn ook blogs die zo vaak publiceren dat je niet meer geinteresseerd bent op een gegeven moment.
Een blog van de bibliotheek is denk ik voor een aantal klanten erg leuk, maar je moet niet te vaak bloggen, het is de kunst om je volgers te houden. Dus moet je goed nadenken wie je met je blog wilt bereiken en wat je wilt vertellen.

Dan de RSS. Dit is heel erg handig. Ook daar geldt dat je door ervaring leert. Ik had veel RSS feeds gemaakt, maar kreeg daardoor een overvolle reader. Veel dubbele items. Heel handig vind ik dat je je op onderdelen van een site kunt abonneren. Ook een egofeed op een naam of woord werkt erg handig.
Als bibliotheek vind ik het dan ook erg belangrijk dat je op je website bij onderdelen een RSS feed plaatst (bijvoorbeeld bij tabblad onderwijs bij de verschillende onderdelen een eigen RSS feed) Dit zou voor onze klanten handig zijn. Alleen relevante informatie komt dan in je RSS reader.

Tot slot de online fotoalbums en editors. Erg handig om snel met mensen foto's te delen. Ook leuk om bewerkingen te maken. Zeker handig voor ons werk in de bibliotheek om snel foto's te delen. Ook voor het op een originele manier ontwerpen van posters e.d. zijn er veel meer mogelijkheden binnen bereik door deze toepassingen.

8 Online plaatjes bewerken

Verder met de 23 dingen. Als je een tijdje niet aan de 23 dingen toekomt, is het best lastig om weer te starten. Maar ik was bij ding 8 gebleven. Een leuk ding om weer de smaak te pakken te krijgen.
Lekker wat rondgesnuffeld bij image generators. Wat kun je eigenlijk makkelijk grappige bewerkingen maken. Natuurlijk even uitgeprobeerd hoe ik als pop-idool op de foto eruit zie.
Het resultaat vind ik erg leuk.


Ook nog even een foto gemaakt met de webcam, grappig hoor kun je even kijken hoe lang haar je staat bijvoorbeeld (Image Generator; make graphics with your webcam! nr 8 Haristyles), maar deze foto's zijn niet voor publicatie geschikt.
Dus op naar...